باشگاه نساجی مازندران که به اختصار تیم نساجی نیز نامیده می شود و یک باشگاه فوتبال ایرانی است که در سال 1338 در قائم شهر مازندران بنا نهاده شد. تیم نساجی هم اکنون یکی از تیم های قدرتمند لیگ برتر فوتبال ایران می باشد و جزو قدیمی ترین باشگاه های فوتبال تمام استان های شمالی و از پرهوادارترین تیم های فوتبال ایرانی است. از مهم تری افتخارات باشگاه نساجی مازندران می توانیم به عنوان قهرمانی در جام حذفی فوتبال ایران و نایب قهرمانی در سوپر جام فوتبال اشاره کنیم. در ادامه سایت ورزشی با باشگاه نساجی مازندران همراه ما بمانید.
مشخصات باشگاه نساجی مازندران
نام کامل: باشگاه فوتبال نساجی مازندران
لقب(ها): ببرهای مازندران / امید شهر خسته / نساجیچیها / نساجها
تاریخ بنیانگذاری: ۱۳۳۸ (۶۴ سال پیش)
نام ورزشگاه: ورزشگاه شهید وطنی
گنجایش ۱۵٬۰۰۰ نفر
مالک: رضا حدادیان
مدیرعامل: حمیدرضا بایندریان
سرمربی: لوکاس آلکاراس
لیگ: لیگ برتر ایران
وب سایت: www.fcnassaji.ir
تاریخچه باشگاه نساجی مازندران:
باشگاه فوتبال نساجی مازندران در سال ۱۳۳۸ با حمایت شرکت نساجی مازندران در شهر قائمشهر تأسیس شد. از سال ۱۳۶۲، تیم دیگری از نساجی نیز حضور داشت که سال های بعدی این دو تیم با حمایت رحیم دست نشان متحد شدند و دوباره یک باشگاه واحد را تشکیل دادند. تیم فوتبال نساجی مازندران ترکیب اصلی تیم منتخب این استان را برای حضور در لیگ سراسری ایران تشکیل می داد. سال 1364 تیم منتخب مازندران با هدایت دست نشان و محمود سورتیجی بعد از تیم های تهران الف و ب، به عنوان جایگاه سوم جام قدس را کسب کردند. به همین مناسبت در سال 1365، تیم منتخب مازندران به عنوان نماینده ایران به جام قائد اعظم پاکستان اعزام شد. و در حالی که تیم های ملی چین، پاکستان و بنگلادش در مسابقات حضور داشتند. به مقام قهرمانی در این جام رسید و نادر دستنشان، آقای گل مسابقات شد.
هدایت تیم توسط محمد رضا متولی
سال 1366 تیم منتخب مازندران با هدایت محمد رضا متولی بعد از تیم اصفهان، عنوان نایب قهرمانی جام قدس را کسب نمود. تیم فوتبال نساجی در لیگ های جام قدس فصل 60-1368 و جام آزادگان فصل های 71-1370، 1371، 1372 و 1373 حضور داشتند. و همیشه از تیم های خوب این دوره از رقابت ها محسوب می شدند. و در گرفتن امتیازات از بازی های خانگی نساجی برای حریفان نساجی حتی پرسپولیس و استقلال نیز اینکار واقعا سخت و غیر قابل انجام بود.
در اولین لیگ باشگاهی کشور بعد از انقلاب 57 که بنام جام قدس برگزار می شد. تیم نساجی مازندران در گروه الف این مسابقات، با عملکرد مناسب توانست رده سوم جدول را به خودش اختصاص داد. این مسابقات در دو گروه برگزار شد که تیم های اول و دوم گروه های الف و ب برگزار کننده دیدارهای نیمه نهای بودند. نساجی در جام آزادگان 1372 با دو امتیاز اختلاف از رسیدن به رقابت های آسیایی بازماند.
دوران مدیریت باشگاه نساجی / از پرهام تا حسین قاسم نژاد
نادر دست نشان کاپیتان سابق و اسطوره باشگاه نساجی در حالی به تیم ملی دعوت می شد که مورد نظر تیم های دیگر نظیر پرسپولیس نیز قرار داشت و بیشتر دوران فوتبالی خود را در نساجی گذراند و در هشت بازی متوالی موفق شد نه بار در لیگ برتر فوتبال گلزنی کند و در این زمینه رکورد فوق العاده ای دارد.
باشگاه نساجی پس از مشکلات کارخانجات نساجی همواره با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم میکرد و حتی واگذاری آن به بخش خصوصی هم نتوانست از مشکلات سنگین این تیم بکاهد. مشکلات نساجی ادامه داشت تا اینکه در سال ۱۳۸۷، با توافق مدیرعامل و مالک آن با هیئت فوتبال و تربیت بدنی استان مازندران، با مبلغ ۶۰۰ میلیون تومان و پرداخت تمام بدهیها این تیم به مهدی پرهام مدیرعامل شرکت پولادین سازه جهان واگذار شد.
پرهام پس از چند سال تیمداری از نساجی رفت و تیم به حسین قاسمنژاد واگذار شد ولی بعد از دو سال پرهام به نساجی بازگشت. پرهام پس از بدقولیهای پیاپی مسئولان سیاسی و ورزشی استان مازندران، بعد از هفت سال تیمداری در لیگ دسته اول، در تعطیلات نیمفصل ۹۶–۱۳۹۵، بخشی از سهام و در تعطیلات نیمفصل ۹۷–۱۳۹۶، تمام سهام باشگاه را به فرهاد صنیعیفر منتقل کرد. صنیعیفر پس از صعود تیم به لیگ برتر در سال ۱۳۹۷، بخشی از سهام و در اواسط فصل ۹۹–۱۳۹۸، تمام سهام باشگاه را به رضا حدادیان مالک شرکت هواپیمایی وارش منتقل کرد.
حضور در لیگ دسته یک بین سال های 1374 تا 1383
باشگاه نساجی در سال هیا 74 تا 83 شمسی در لیگ دسته 1 ایران فعالیت می کرد و همیشه یکی از تیم های مدعی صعود بوده و به خاطر مشکلات مالی از صعود به لیگ برتر باز می ماند. در فصل 81-1380 نساجی به عنوان تیم اول گروه خود به جمع چهار تیم نهایی مرحله پلی آف صعود به لیگ برتر راه یافت که به دلیل مشکلات مالی نتوانست به لیگ برتر صعود کند. دو فصل بعد مشکلات مالی این باشگاه تا آنجا پیش رفت که در پایان فصل 83-1382 این باشگاه به رقابت های لیگ دسته دوم سقوط کرد.
در فصل بعدی 84-1383 نساجی در رقابت های لیگ دسته دوم، با صعود از گروه خودش وارد مرحله پلی آف مسابقات شد و در یک قدمی صعود به لیگ آزادگان دوباره از صعود باز ماند. در فصل 85-1384 تیم نساجی قائمشهر با هدایت ابراهیم طالبی جواز صعود به رقابت های لیگ آزادگان را بدست آورد. این باشگاه از سال 1385 تا 1397 بازهم در لیگ آزادگان حضور داشت و همیشه یکی از تیم های مدعی صعود بود و به خاطر مشکلات مالی به نمی توانست به لیگ برتر صعود نماید.
بازگشت محمد عباس زاده
انتظارها در تیم نساجی ادامه یافت تا در اواخر فصل 97-1396 محمد عباس زاده بعد از نیم فصل دوری از نساجی از لیگ برتر به باشگاه برگشت. او گل های زیادی را برای نساجی به ثمر رساند و با این وجود اما باشگاه نتایج چندان قابل توجهی کسب نمی کرد و شانس صعودش به لیگ برتر کم می شد. پس از مدتی جواد نکونام سرمربی نساجی شد و در 9 بازی هدایت این باشگاه را برعهده گرفت که نتیجه آن 7 برد، 2 تساوی و 7 کلین شیت، 21 گل زده و 2 گل خورده بود که در نهایت در 9 اردیبهشت ماه 1397 این تیم نایب قهرمان لیگ آزادگان شد و بدین ترتیب نساجی توانست بعد از 24 سال به لیگ برتر فوتبال صعود نماید.
هدایت تیم توسط ساکت الهامی 01-1400
تیم فوتبال نساجی قائمشهر با هدایت ساکت الهامی در جام حذفی فوتبال ایران سال 1401-1400 توانست با شکست تیم های آرمان گهر سیرجان، گل گهر سیرجان، استقلال تهران و مس کرمان به فینال جام حذفی فوتبال ایران برسد و در تاریخ هفتم اردیبهشت سال ۱۴۰۱، در فینال جام حذفی در ورزشگاه آزادی تهران، با تک گل مهرداد عبدی در دقیقه ۵۷، موفق به شکست تیم آلومینیوم اراک شد و توانست برای نخستین بار به عنوان قهرمانی جام حذفی ایران برسد و به لیگ قهرمانان آسیا صعود کند.
تاریخچه فوتبال در قائمشهر
فوتبال در شهر قائم شهر سابقه زیادی دارد. ورزشگاه شهید وطنی (شهنا سابق) در دهه 1320 در قائم شهر استان مازندران ساخته شد. در زمان های قدیم تیم هایی نظیر تاج شاهی در قبل دهه 1330 و تیم های بانک ملت، آزمایش، باشگاه فوتبال نساجی مازندران از جمله قدیمی ترین باشگاه های فوتبال ایران که به قدمت فوتبال در شمال کشورمان از آن یاد می شود. همچنین تیم نفت قائم شهر که بعدها منحل شد از جمله این تیم ها هستند.
در دهه 1360 فوتبال در شهر قائم شهر به دو قطب نساجی و صنعت نفت قائمشهر که در لیگ اول ایران جام آزادگان تقسیم شد. و این دو تیم سرسخت ترین حریفان حتی استقلال و پرسپولیس را در شهر زیبای قائمشهر شکست داده یا در تهران متوقف نمودند. قائمشهر به همراه بندر انزلی تنها شهرهایی در فوتبال ایران هستند که مرکز استان نیستند. و در زمانی صاحب دو نماینده در سطح اول فوتبال کشور شدهاند.
نماد، رنگ، لوگو و لباس
نماد باشگاه نساجی مازندران
نام و لوگوی باشگاه از کارخانه نساجی مازندران الهام گرفته شده که در زمان پهلوی تاسیس شده و بسیاری از مردم مازندران در زمینه نساجی فعالیت داشتند و امروزه جدا از کارخانجات این باشگاه یک اسم تاریخی در فوتبال ایران نیز محسوب می شود. ببر مازندران نماد باشگاه فوتبال است و همچنین به القابی نظیر «امید شهر خسته»، «نساجیچیها» و «نساجها» نیز معروف هستند.
رنگ های باشگاه نساجی مازندران
رنگ قرمز یکی از مهمترین نمادهای باشگاه فوتبال نساجی بهشمار میآید. البته در برخی از فصول، به همراه رنگ قرمز از رنگ سرمهای نیز در لباس نساجی استفاده شدهاست. که رنگ دوم تیم محسوب میشود، در برخی فصول نیز رنگ لباس تیم، ترکیبی از رنگ قرمز به همراه یک رنگ دیگر بودهاست. برای نمونه، یک فصل قرمز و مشکی، یک فصل قرمز و آبی، فصل دیگر قرمز و سفید و چند بازی در فصل ۱۳۹۷–۱۳۹۶ آبی با رگههای قرمز بودهاست. که با اعتراض روبرو شد، در مجموع همواره رنگ اصلی پیراهن تیم نساجی قرمز بودهاست.
لوگوی باشگاه نساجی
باشگاه نساجی در طی تاریخش بیش از چهار لوگو مختلف داشته است. که با توجه به قرمز یا سرمهای رنگ بودن لباس کارکنان کارخانه نساجی مازندران در بیشتر لوگوها و نشان های رسمی تیم از رنگ قرمز و سرمهای استفاده شدهاست. اما برای خاص بودن آن، در سال ۱۳۹۲ لوگو این باشگاه تغییر کرد. بدین ترتیب نشانه جدید باشگاه با اضافهشدن تصویر ببر مازندران تغییر یافت.
نساجی در فرهنگ عامه و رسانهها
نساجی به عنوان یک باشگاه فوتبال، در میان مردم ایران کاملاً شناخته شده است. عموم مردم شمال کشور همواره پیگیر فوتبال تیم نساجی هستند و این تیم متعلق به هوادارانش است و سالهاست که با هوادارانش زنده است. علی پروین، کاپیتان پیشین تیم ملی فوتبال ایران نیز به تمجید از این تیم پرداخت. و گفت: نساجی مازندران از تیمهای قدیمی و ریشهدار است که این تیم و تماشاگرانش را خیلی دوست دارم.
وی افزود: مردم در مازندران نساجی را دوست دارند و همیشه خوب از این تیم حمایت میکنند. من این موضوع را سالها است که میبینم.
بازیهای رسمی این باشگاه در لیگ برتر و جام حذفی از شبکه استانی مازندران، بهطور زنده پخش میشود. امکان مشاهده اینترنتی بازیهای این تیم از برخی سایتهای صداوسیما و صفحات نساجی نیز وجود دارد. برخی از بازیهای حساس نساجی از شبکه دیجیتال ورزش نیز پخش زنده میشود. افزون بر این بازیهای مهم نساجی با باشگاههای استقلال و پرسپولیس به صورت زنده از شبکه سراسری سوم سیما و شبکه جهانی جام جم نیز پخش میگردد.
ورزشگاه تیم فوتبال نساجی قائمشهر مازندران
ورزشگاه شهید وطنی
باشگاه نساجی مازندران تمرینها و بازیهای خانگی خود را از زمان تأسیس در سال ۱۳۳۸ در ورزشگاه شهید وطنی انجام میدهد. ورزشگاه شهید وطنی (شهنا سابق) در دهه ۱۳۲۰ خورشیدی در شهر قائمشهر افتتاح شد. و کارکنان کارخانه نساجی پس از هر شیفت کاری در آن فوتبال بازی میکردند. این ورزشگاه برای هواداران نساجی یادآور اتفاقات تلخ و شیرین بسیاری است. ورزشگاه شهید وطنی در حال حاضر گنجایش ۱۵٬۰۰۰ نفر را داراست. و در بسیاری از بازیها حتی روی دیواره اطراف سکوها و راهروها پر از هوادار میشود. و به دلیل کمبود جایگاه بسیاری از اوقات چندین هزار نفر نمیتوانند در ورزشگاه حضور بیابند. این ورزشگاه جز قدیمیترین ورزشگاههای ایران است.
هواداران نساجی
پس از صعود نساجی از لیگ آزادگان در پایان فصل ۹۷–۱۳۹۶، هواداران این تیم در خیابانها به جشن و شادی پرداختند.
نساجی باشگاه پر هواداری است. بر پایه نظر سنجیهای انجام شده این باشگاه به عنوان یکی از پرهوادارترین باشگاههای فوتبال ایران معرفی شده است. با این که باشگاه نساجی در قائمشهر قرار دارد، در سراسر ایران به خصوص شمال کشور هواداران زیادی دارد. و در بازی هایخارج از خانه نیز عده زیادی برای تشویق آنها به ورزشگاه میروند و در کشور سرآمد هستند.
نساجی با وجود کمبود ظرفیت در ورزشگاه خانگی، از پرتماشاگرترین تیمهای ایران است.
آمار و ترینهای باشگاه نساجی
باشگاه فوتبال نساجی یکی از پرطرفدارترین تیمهای ایران است.
رکوردار حضور بیشترین تماشاگر در لیگ آزادگان میباشد.
یکی از با قدمتترین تیمهای باشگاهی فوتبال ایران است.
نادر دست نشان کاپیتان اسبق نساجی توانست در هشت بازی متوالی لیگ فوتبال ایران نه بار گلزنی کند که در این زمینه رکورددار است.
محمد عباسزاده کاپیتان اسبق نساجی با زدن بیش از پنجاه گل بهترین گلزن تاریخ باشگاهی در فوتبال ایران از لحاظ نرخ گلزنی در هر بازی میباشد. وی همچنین با زدن سه گل در شش دقیقه رکورددار سریعترین هتریک در فوتبال ایران میباشد.
در فصل ۱۳۹۷–۱۳۹۷ جواد نکونام، سرمربی اسبق نساجی با ۳۷ سال سن، رکورددار جوانترین سرمربی لیگ برتر فوتبال ایران را دارا شد.
جمع بندی:
باشگاه فوتبال نساجی مازندران در سال ۱۳۳۸ با حمایت شرکت نساجی مازندران در شهر قائمشهر تأسیس شد. از سال ۱۳۶۲، تیم دیگری از نساجی نیز حضور داشت که سال های بعدی این دو تیم با حمایت رحیم دست نشان متحد شدند. و دوباره یک باشگاه واحد را تشکیل دادند.